Színházi Kritikusok Céhe

A színikritikusok szakmai szervezetének honlapja

  • Reklámok

Harminckilencen jelentkeztek színikritikusnak

Posted by jt - 2017. december 11.

A Színházi Kritikusok Céhe a színházi kritika utánpótlásának biztosítása céljából kétfordulós színikritika-pályázatot hirdetett Koltai Tamás kritikapályázat néven, a 75 éve született kritikus emlékére és tiszteletére. A pályázatra rendszeres színházlátogató középiskolások, egyetemi hallgatók és írással hivatásszerűen foglalkozó, 17-30 éves életkor közötti színházkedvelők jelentkezését várták, akiknek három színikritikát kellett beküldeniük.

December 1-jén lezárult a jelentkezés. 39 pályázat érkezett, ebből 36 felel meg a kiírásban szereplő feltételeknek. A pályázatok jeligések, ám a színikritikák tárgyából kiolvasható, hogy vidéki színházak nézői is vállalkoztak a megmérettetésre, határon túli pályázók is akadtak, sőt még Chicagóból is hozott a posta egy borítékot.

Örvendetes a jelentkezők érdeklődésének sokfélesége: zömmel drámai produkciókat taglalnak, de verses estek is témául szolgáltak. Többen a musicalt és az operettet preferálják, és akad, aki csak opera-előadásokról osztja meg a véleményét. Táncelőadásról és gyerekszínházi produkciókról is érkeztek kritikák. Sokan a független színházakra fókuszálnak. A legtöbben – öten – a Vígszínház Hamlet-bemutatóját vették górcső alá. Több kritika született a Radnóti Színház Futótűz című előadásáról és az Ádám almáiról, Hegymegi Máté Kohlhaasáról, a Katona Lélegezz-bemutatójáról, az Örkény Színház IV. Henrikjéről, a Maladype Balkonjáról, a Proton Látszatéletéről és az Ernelláék Farkaséknál című Látókép Ensemble produkcióról.

A pályázatokat a Színház folyóirat és a szinhaz.net, az art7.hu, a 25 éves Criticai Lapok, az Ellenfény, a Revizor – a kritikai portál és a spirituszonline.hu szerkesztői, valamint a Kritikuscéh más tagjai bírálják el. Január elején várható eredmény, akkor derül ki, hogy a jelentkezők közül kik jutnak tovább a második fordulóba, amelynek során három színikritikát kell majd írniuk az évad második felének különböző bemutatóiról. A győztesek díjukat 2018 szeptemberében, a Színikritikusok díja átadó ünnepségén vehetik át.

Reklámok

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d blogger ezt kedveli: