Színházi Kritikusok Céhe

A színikritikusok szakmai szervezetének honlapja

  • Reklámok

Búcsú a POSZT Szakmai Tanácsadó Testületétől

Posted by jt - 2017. május 8.

Tisztelt Ügyvezetés, tisztelt Elnök úr, tisztelt Tanács!

Április 30-án lejárt az egy év, amivel a POSZT ügyvezetése meghosszabbította az SZTT határidejét a POSZT versenyszabályzatának kidolgozására. Az elkészült versenyszabályzat elfogadására kiírt elektronikus szavazáson „tartózkodom” voksot adok le ezennel.

Egyben elköszönök a tisztelt testülettől.

Azért vállalkoztam a részvételre a tanácsban, mert úgy gondoltam, hogy az ügyvezetők pályázata üresen hagyta azt a helyet, amit a POSZT-ról alkotott szakmai koncepcióval kellett betölteni. Ennek kigondolására és kidolgozására kapott elvi lehetőséget a szakmai tanács. Úgy vélem, hogy alapjában véve nem sikerült élnünk vele.

Mint azt több ízben jeleztem, a mind tartalmilag, mind formailag (ügyrendileg) meglehetősen esetlegesen dolgozó testületünk munkája sok kívánnivalót hagyott maga után. A végeredményét pedig inkább kudarcnak tartom. Nem sikerült új és meggyőzően szakmai alapokra helyeznünk a válogatási szisztémát, amely a POSZT minőségét alapvetően meghatározó tényező. Ráadásul a létrehozott rendszer nem biztos, hogy működni fog. Kétséges ugyanis, hogy a válogatók – akik között nem lesz hivatásos néző, vagyis kritikus, mivel a szakmai tanács irtózott attól, hogy a színikritikusoknak rendszerszerű szerepe legyen a POSZT-válogatásban – képesek lesznek-e teljesíteni minimum 130-140 regisztrált versenyelőadás személyes megtekintését.

A kudarc az enyém is: nem tudtam támogatást szerezni olyan elvek érvényesítéséhez, amelyeket fontosnak tartok: a valós szakmai konszenzus, az összeférhetetlenség kizárása, a transzparencia igénye. Megítélésem szerint nem sikerült garanciális kereteket teremtenünk ahhoz, hogy a POSZT-ra fordított sokmillió forint közpénz átlátható módon és kétségbevonhatatlan szakmai indokoltsággal legyen elköltve.

A versenyszabályzat elkészült, a testületi tagok kétharmadának várható igenjét követően életbe fog lépni. A mai nappal kitöltöttnek tekintem a megbízatásomat.

Tudom, hogy a POSZT ügyvezetés a továbbiakban is számít a szakmai tanácsra, mivel személyi kérdésekben – válogatók, zsűritagok – a következő évben is dönteni kell. De az idei POSZT-zsűri megválasztása meggyőzött arról, hogy felesleges részt vennem a testület további munkájában. Hiszen az ügydöntő elektronikus szavazást semmilyen egyeztetés, tárgyalás, szakmai alapú kompromisszum-  és konszenzuskeresés nem előzte meg.

Érdemi diskurzus nélkül a magam részéről nem látom értelmét az ülésezésnek.

Elbúcsúzom tehát, minden jót kívánva Önöknek.

(… Egy bekezdés a szerződésről a POSZF Kft. és a Színházi Kritikusok Céhe között, a testületi tagság kapcsán…)

Üdvözlettel:

Stuber Andrea

elnök

Színházi Kritikusok Céhe

Budapest, 2017. május 1.

Reklámok

2 hozzászólás to “Búcsú a POSZT Szakmai Tanácsadó Testületétől”

  1. […] Andrea, a Színházi Kritikusok Céhének elnöke a szervezet honlapján jelentette be, hogy kilép a Poszt Szakmai Tanácsadó […]

  2. […] átlátható módon és kétségbevonhatatlan szakmai indokoltsággal legyen elköltve” – írta Stuber Andrea, miután elbúcsúzott a POSZT Szakmai Tanácsadó […]

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d blogger ezt kedveli: