Színházi Kritikusok Céhe

A színikritikusok szakmai szervezetének honlapja

  • Reklámok

Fodor Tamás a színházi kritikusok idei életműdíjasa

Posted by jt - 2014. szeptember 3.

2014-ben Fodor Tamás kapja a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját. A díj átadására szeptember 21-én, a Trafó – Kortárs Művészetek Házában kerül sor. Az estet idén Néder Panni rendezi.

Fotó: Szarka Zoltán

Fotó: Szarka Zoltán

A Színházi Kritikusok Céhe negyedik alkalommal ad át életműdíjat. A Színikritikusok Díja tizenöt kategóriájával szemben itt nincsenek jelöltek, a szakmai szervezet tagsága többfordulós szavazás útján dönt arról, ki kapja az elismerést. Az életműdíjat először 2011-ben adták át a kritikusok Törőcsik Marinak. 2012-ben Senkálszky Endre kolozsvári színművész, 2013-ban Zsámbéki Gábor rendező kapta az elismerést.

A negyedik díjazott Fodor Tamás rendező, színész, a Stúdió K alapítója. „A fiatalok főleg színészként ismerhetik. Legutóbb őszülő szakállas nőként pompázott I. Erzsébet, a sértett szűz királynő szerepében egy független előadásban. Igazi bohóc, a keményebb fajtából, aki bántóan tud lovai közé csördíteni. Másik szerepe, amiben most is látható, mint talpnyaló udvaronc Mozart körül egy magánszínházban. De sokáig találkozhattunk vele a színházterem ajtajában, amikor mint igazgató éppen jegyet szed. Abban a színházban, a Stúdió K-ban, amit alapított és vezetett is bő négy évtizedig. Nemrég átadta színháza piciny kormányát. Valahogy mindig a periférián, az erőtől, hatalomtól mentes széleken alkotott, ma is ott kell keresni…” – írja róla laudációjában Tompa Andrea kritikus, a Céh elnöke.

Fodor Tamás életrajza: az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett magyar-pedagógia szakon. Az 1960-ban alakult Universitas együttes alapító tagja, színésze, rendezője. 1965-67 között a József Attila Színház, 1969-72 között az Irodalmi Színpad művésze. 1971-ben vezetésével alakult meg az Orfeo Stúdió, amely 1974-től Stúdió K néven működött. Volt a Pannónia Filmstúdió szinkronrendezője, tanított a Zeneművészeti Egyetemen. 1986-tól a Szolnoki Szigligeti Színház tagja, 1987-90 között főrendezője. 1988-ban Jászai Mari-díjat kapott.

A közönség számára is nyilvános díjátadó ünnepségre a Trafó jegypénztárában, valamint a http://www.trafo.hu oldalon lehet jegyet váltani.

Reklámok

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d blogger ezt kedveli: