Színházi Kritikusok Céhe

A színikritikusok szakmai szervezetének honlapja

  • Reklámok

Művészeti szervezetek tiltakoznak az NKA 900 milliós elvonása ellen

Posted by jt - 2012. október 15.

Alulírottak a Magyar Közlöny 2012. október 8-i, 132. számából értesültünk arról, hogy a 2012. évi költségvetési egyenleg tartását biztosító intézkedéseket tartalmazó 1428/2012 (X.8) kormányhatározat 9. pontjának értelmében a Kormány a Nemzeti Kulturális Alap tekintetében 900 millió forintos egyenlegjavító intézkedést vár el az Emberi Erőforrások Miniszterétől, amely megegyezik az Alap Igazgatósága 2013. évi működési költségeinek az ötös lottó bevételéből származó összegével. A jogszabály nem tér ki arra, hogy az intézkedés milyen formában fogja érinteni az Alap gazdálkodását, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a fenti intézkedés befolyásolni fogja az egyes szakmai kollégiumok kereteit.

Az intézmény a művészeti szakmák önrendelkezési szabadságának letéteményese. Költségvetésének csökkentése súlyos veszélyeket rejt, és megnehezítheti a kulturális mobilitást, a nem-normatív alapon támogatott szervezetek működését. Magyarországon a kulturális javakhoz történő hozzáférés lehetőségeiben az ország különböző területei közötti különbségek jelenleg is kirívóak, elfogadhatatlan mértékűek. Ha a 900 millió forintos egyenlegjavító intézkedés valóban a Kollégiumok kereteinek terhére valósul meg, úgy az rendkívüli következményekkel fog járni, és egész országrészekben eredményezhet kulturális apátiát.

Az Alapot működésében autonómia illeti meg, amit a mindenkori kormányzatnak is tiszteletben kell tartania. Bevételei nem a költségvetési-, hanem a kulturális egyensúly kialakítását kell, hogy szolgálják.

A fentiek miatt az intézkedést elfogadhatatlannak tartjuk, és tiltakozunk ellene. Kérjük a döntéshozókat, hogy az ügy súlyának megfelelően mérlegeljék felelősségüket a tervezett intézkedés véglegesítése során.

Budapest, 2012. október 15.

Tisztelettel:

Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ)
Fiatal Írók Szövetsége (FISZ)
Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE)
József Attila Kör (JAK)
Kortárs Építészeti Központ (KÉK)
Magyar Bábművész Szövetség
Magyar Filmművészek Szövetsége
Magyar Írószövetség
Magyar Színházi Társaság (MSZT)
Magyar Táncművészek Szövetsége (MTSZ)
MOME line
Szépírók Társasága
Színházi Kritikusok Céhe
UNIMA Nemzetközi Bábművész Szövetség Magyar Központja

Reklámok

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d blogger ezt kedveli: