Színházi Kritikusok Céhe

A színikritikusok szakmai szervezetének honlapja

  • Reklámok

Átadták a Színikritikusok Díját

Posted by jt - 2012. szeptember 17.

Vasárnap este harminckettedik alkalommal osztották ki a Színikritikusok Díját. A Színházi Kritikusok Céhe tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után adhatják le szavazatukat tizenöt kategóriában az elmúlt évad legjobb teljesítményeire. A rangos szakmai díjakat a Nemzeti Színházban adták át, idén újra nyilvános gálaműsor keretében, amit Znamenák István rendezett.

A kritikusok tavaly életműdíjat alapítottak, amit idén Senkálszky Endrének, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészének, Európa talán legidősebb aktív színészének nyújtottak át Kolozsváron, néhány nappal a budapesti díjkiosztó gála előtt.

Az elmúlt évad legjobb előadása a Katona József Színház A mi osztályunk című produkciója a kritikusok szerint (rendező: Máté Gábor).

A Radnóti Színház nyolc jelöléséből négyet díjra váltott. A Vágyvillamos kapta a legjobb rendezés díját (rendező: Zsótér Sándor), Kováts Adél a legjobb női főszereplő, Ambrus Mária a legjobb díszletért vehette át az elismerést. Fekete Ernő a Protokoll című előadásban (rendező: Valló Péter) nyújtott alakításáért kapta a legjobb férfi főszereplő díját.

Két-két díjjal gazdagodott három társulat. A Pintér Béla és Társulata produkciója, a Kaisers TV, Ungarn kapta a legjobb független színházi előadás díját (rendező: Pintér Béla), a benne szereplő Stefanovics Angéla a legjobb női mellékszereplő. A székesfehérvári Vörösmarty Színház A csárdáskirálynő avagy 1916 című bemutatója kapta a legjobb zenés/szórakoztató előadás díját (rendező: Mohácsi János), a benne játszó Lábodi Ádámot találták a kritikusok a legígéretesebb pályakezdőnek. Szintén Mohácsi Jánoshoz kötődik a szombathelyi Weöres Sándor Színház két díja: az általa rendezett Szentivánéji álom jelmezeiért Remete Kriszta, zenéjéért Kovács Márton vette át az elismerést.

A Nemzeti Színház Hamlet című előadásában nyújtott alakításáért Rába Roland kapta a legjobb férfi mellékszereplő díját (rendező: Alföldi Róbert). A Stúdió “K” Színház Szamár a torony tetején című előadása a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás kategóriájában győzött (rendező: Fodor Tamás). A legjobb új magyar dráma díját Székely Csaba vette át Bányavirág című drámájáért. A kritikusok a különdíjat Szabó Györgynek ítélték a Trafó élén az elmúlt tizenhárom évben végzett munkájáért.

A díjazottak teljes listája a sajtóközlemény folytatásában illetve a Színházi Kritikusok Céhe honlapján (http://www.kritikusceh.wordpress.com) megtalálható. További információ a kritikusceh@gmail.com címen kérhető.

 

 

A legjobb új magyar dráma: SZÉKELY CSABA: BÁNYAVIRÁG

A legjobb előadás: A mi osztályunk (Katona József Színház, rendezte: Máté Gábor)

A legjobb rendezés: VÁGYVILLAMOS(Radnóti Színház, rendezte: Zsótér Sándor)

A legjobb zenés/szórakoztató előadás: A CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ AVAGY 1916 (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendezte: Mohácsi János)

A legjobb független színházi előadás: KAISERS TV, UNGARN (Pintér Béla és Társulata, rendezte: Pintér Béla)

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: Szamár a torony tetején (Stúdió „K”, rendezte: Fodor Tamás)

A legjobb női főszereplő: Kováts Adél (Vágyvillamos, Radnóti Színház)

A legjobb férfi főszereplő: Fekete Ernő (Protokoll, Radnóti Színház)

A legjobb női mellékszereplő: Stefanovics Angéla (Kaisers TV, Ungarn, Pintér Béla és Társulata)

A legjobb férfi mellékszereplő: Rába Roland (Hamlet, Nemzeti Színház)

A legjobb díszlet: VÁGYVILLAMOS (Radnóti Színház, tervezte: Ambrus Mária)

A legjobb jelmez: SZENTIVÁNÉJI ÁLOM (Weöres Sándor Színház, Szombathely, tervezte: Remete Kriszta)

A legjobb színházi zene: SZENTIVÁNÉJI ÁLOM (Weöres Sándor Színház, Szombathely, Kovács Márton)

A legígéretesebb pályakezdő: LÁBODI ÁDÁM (A csárdáskirálynő avagy 1916 / Vörösmarty Színház, Székesfehérvár)

Különdíj: SZABÓ GYÖRGY a Trafó elmúlt tizenhárom évéért

Életműdíj: SENKÁLSZKY ENDRE

Reklámok

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d blogger ezt kedveli: