Színházi Kritikusok Céhe

A színikritikusok szakmai szervezetének honlapja

  • Reklámok

Átadták a Színikritikusok Díját

Posted by jt - 2011. szeptember 25.

Vasárnap este harmincegyedik alkalommal osztották ki a Színikritikusok Díját. A Színházi Kritikusok Céhe tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után adhatják le szavazatukat tizenöt kategóriában az elmúlt évad legjobb teljesítményeire. A rangos szakmai díjakat a Magyar Színházban adták át, idén először nyilvános gálaműsor keretében, amit Pelsőczy Réka rendezett.

A kritikusok már korábban bejelentették, hogy idén életműdíjat alapítanak, amit először Törőcsik Marinak, a Nemzet Színészének, a Nemzeti Színház színművészének, egyben a díjátadó est fővédnökének adtak. A Fővárosi Önkormányzat is díjat alapított: a Budapest értékei-díjat először Zsámbéki Gábor vehette át a műsoros esten a Katona József Színház három évtizedes szakmai és művészeti vezetéséért, a színház nemzetközi sikereiért.

Az idei díjkiosztón a Nemzeti Színház tíz jelöléséből ötöt díjra váltott. Mohácsi János rendezése, az Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című produkció kapta a legjobb előadás díját, a benne szereplő Kulka János pedig a legjobb férfi mellékszereplő lett. Bella Máté a Magyar ünnep című előadás zenéjéért a legjobb színházi zene díját vette át, a szintén a Nemzetiben bemutatott Térey János-dráma, a Jeremiás avagy Isten hidege a legjobb új magyar dráma díját kapta.

Két kategóriában szavazategyenlőség miatt megosztott díjakat adtak a kritikusok. A legjobb női főszereplő díját így ketten kapták: a Nemzeti Színház Én vagyok a Te című előadásában nyújtott teljesítményéért Molnár Piroska, továbbá az egri Gárdonyi Géza Színház A selyemcipő című előadásáért Mészáros Sára. A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díjának is két produkció alkotói örülhettek: a szombathelyi Weöres Sándor Színház A kis lord című előadása (rendező: Jeles András) mellett a Kolibri Színház Cyber Cyrano című produkciója (rendező: Vidovszky György) is díjazott lett.

Az Örkény Színház és a Bárka Színház két-két díjjal gazdagodott. Az Örkényben bemutatott János király kapta a legjobb rendezés (Bagossy László) és a legjobb jelmez (tervező: Ignjatovic Kristina) díját. A Bárka Nehéz című produkciójában nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő díját Lázár Kati, a legjobb férfi főszereplő díját Mucsi Zoltán vehette át.

Polgár Csaba rendezése, a HOPPart Társulattal bemutatott Korijolánusz lett a legjobb független színházi előadás, a legjobb zenés/szórakoztató elődás díját pedig a Centrál Színház Cabaret című produkciója kapta (rendező: Bozsik Yvette). Az elmúlt évad legjobb díszlete Antal Csabának a Magyar Állami Operaház Mefistofele című előadásához készített munkája. A legígéretesebb pályakezdő Orosz Ákos, a Maladype Színház tagja. Különdíjat kapott Bíró Kriszta a nőNYUGAT című előadás létrehozásáért.

A díjazottak teljes listája a sajtóközlemény folytatásában illetve a Színházi Kritikusok Céhe honlapján (http://www.kritikusceh.wordpress.com) megtalálható. További információ a kritikusceh@gmail.com címen kérhető.


Színikritikusok Díja 2010/2011

 

A legjobb új magyar dráma: TÉREY JÁNOS: JEREMIÁS AVAGY ISTEN HIDEGE

A legjobb előadás: EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE (Nemzeti Színház, rendezte: Mohácsi János)

A legjobb rendezés: JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László)

A legjobb zenés/szórakoztató előadás: CABARET (Centrál Színház, rendezte: Bozsik Yvette)

A legjobb független színházi előadás: KORIJOLÁNUSZ (HOPPart Társulat, rendezte: Polgár Csaba)

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: CYBER CYRANO (Kolibri Színház, rendezte: Vidovszky György) és A KIS LORD (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendezte: Jeles András)

A legjobb női főszereplő: MÉSZÁROS SÁRA (A selyemcipő, Gárdonyi Géza Színház, Eger) és MOLNÁR PIROSKA (Én vagyok a Te, Nemzeti Színház)

A legjobb férfi főszereplő: MUCSI ZOLTÁN (Nehéz, Bárka Színház)

A legjobb női mellékszereplő: LÁZÁR KATI (Nehéz, Bárka Színház)

A legjobb férfi mellékszereplő: KULKA JÁNOS (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, Nemzeti Színház)

A legjobb díszlet: MEFISTOFELE (Magyar Állami Operaház, tervezte: Antal Csaba)

A legjobb jelmez: JÁNOS KIRÁLY (Örkény Színház, tervezte: Ignjatovic Kristina)

A legjobb színházi zene: MAGYAR ÜNNEP (Nemzeti Színház, Bella Máté)

A legígéretesebb pályakezdő: OROSZ ÁKOS (Maladype Színház)

Különdíj: BÍRÓ KRISZTA a nőNYUGAT című előadás létrehozásáért

Életműdíj: TÖRŐCSIK MARI

Budapest értékei-díj: ZSÁMBÉKI GÁBOR a Katona József Színház három évtizedes szakmai és művészeti vezetéséért, a színház nemzetközi sikereiért

Reklámok

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d blogger ezt kedveli: