Színházi Kritikusok Céhe

A színikritikusok szakmai szervezetének honlapja

  • Reklámok

Minden eddiginél nagyobb az érdeklődés a Színikritikusok Díja iránt

Posted by radaiandrea - 2010. szeptember 8.

A szeptember 7-ei sajtótájékoztatón nyilvánosságra hoztunk azoknak a művészeknek a nevét, akiket a kritikuscéh tagjai a 2009/2010-es évadban a Színikritikusok Díjára jelöltek. Az eseményt rendkívüli érdeklődés övezte, és a jelöltek névsorát nem csak a színházzal és kulturával kiemelten foglalkozó portálok, mint például a Színház.hu, a Fidelio, a Színházajánló, a Jegyvilág, a Kultúra.hu, a Kultissimo és a Prae.hu közölte. Az MTI, az RTL Klub, az MTV Híradó és a Lánchíd Rádió honlapja is hírt adott a kritikusdíj új, az Oscar-díj átadásához hasonlítható lebonyolítási rendjéről. A stop.hu, a bevezetem.hu, a Szórakoztató.hu, a Hírfal.hu és a Hírstart arról is beszámolt, hogy a 30. kritikusdíj átadója igazi, jubileumi gálaműsor lesz, Tengely Gábor bábművész rendezésében, Für Anikó és Ötvös András műsorvezetővel és a HOPPart zenéjével. A Kapos.hu a díj kaposvári esélyeseit emelte ki. Fehér Elephánt pedig díjnyertesnek nevezte a hármas jelölés és a műsoros gála ötletét.

A jelöltek listája itt található, további sajtóanyag a Színikritikusok Díjának eddigi rekordereiről a hajtás után.

Rekorderek

A Színikritikusok Díjának harmincéves történetében a legtöbbször, tíz alkalommal, a Katona József Színház társulata nyerte el a legjobb előadás díját. Őket követi hat-hat produkcióval a Kaposvári Csiky Gergely Színház, valamint a függetlenek közül a Stúdió „K” és Pintér Béla Társulata. A képzeletbeli dobogóra a Krétakör négy előadással állhat fel. A Katona, a kaposváriak és a Stúdió „K” idén gyarapíthatja díjainak sorát.

A rendezők közül Zsótér Sándor a rekorder hat győzelemmel; Ascher Tamás három, Mohácsi János, Gothár Péter és Zsámbéki Gábor két-két díjat tudhat a magáénak. Zsótér idén a legjobb zenés/szórakoztató előadás kategóriában két produkcióval is versenyez.

A tervezők közül az abszolút rekordot Szakács Györgyi tartja 14 győzelemmel. Antal Csabának öt, Ambrus Máriának és Benedek Marinak négy-négy, Khell Zsoltnak három kritikusdíja van. Ambrus Mária és Benedek Mari a győzelmeket tekintve ebben az évben beérheti Antal Csabát.

A színészek között szoros a verseny állása. Cserhalmi György és Kulka János három-három, Kállai Ferenc, Sinkó László, Blaskó Péter, Garas Dezső, Varga Zoltán, Haumann Péter, Trill Zsolt és Fekete Ernő két-két alkalommal nyújtott fő- vagy mellékszerepben kimagasló alakítást. Idén Fekete Ernővel hármassá válhat a holtverseny a legek közt, vagy az ezidáig egyszeres győztes Kovács Zsolt gyarapíthatja díjai számát.

A színésznők között hatszoros kritikusdíjas Törőcsik Mari, ötszörös Csomós Mari, négyszeres Csákányi Eszter és Fullajtár Andrea. Törőcsik Mari idén növelheti díjainak számát.

Elsők
Idén először kaphat Színikritikusok Díját Podmaniczky Szilárd, Koltai M. Gábor, Rába Roland, Szabó Máté, Bodó Viktor, Gergye Krisztián, Gianina Cărbunariu, Tengely Gábor, Csató Kata, főszerepben Kerekes Éva, Pogány Judit, Szorcsik Kriszta, Kuna Károly, Vicei Natália, Epres Attila, Polgár Csaba, Daróczi Sándor, Fodor Viola, Árvai György, Ignjatovic Krisztina, Bánfalvi Eszter, Ötvös András és Szalma Noémi, a különdíjra jelöltek közül pedig Gál Tamás és Gáspár Ildikó. Bár idén először díjazzák a legjobb színházi zene szerzőit, Kovács Mártonnak már van több kritikusdíja – előadásokhoz komponált zenékért, ám különdíjként –, Darvas Ferenc, Philipp György és Rozs Tamás azonban először kaphatják meg az elismerést.

A Színikritikusok Díjának győzteseinek listája évenkénti bontásban itt érhető el.

Reklámok

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d blogger ezt kedveli: