Színházi Kritikusok Céhe

A színikritikusok szakmai szervezetének honlapja

Földes Anna 80

Posted by jt - 2010. szeptember 2.

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötte hétfőn a MÚOSZ székházában félszáz barátja, kollégája és tanítványa Földes Annát, a Bálint György Újságíró Akadémia szakmai igazgatóját, megannyi könyv szerzőjét, a ma is aktív publicistát és kritikust.

„Nem Földes Annát, hanem »Az Annát« szeretném köszönteni” – mondta Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke a Sajtóházban rendezett születésnapi ünnepségen. „De mikor vált ő »Az Annává«? Én a nyolcvanas években ismertem meg – az már az az időszak volt: akkor már tekintélyes újságírónak számított” – emlékezett vissza Eötvös, aki Földes Annának egy Weöres Sándorral készült interjújára utalt, amelyben a költő Walt Whitmant idézte: »Szépek a fiatalok – de az öregek még szebbek.« „Nagy igazság vagy nagy hazugság, nem tudom, a riporter vissza is kérdezett: »Biztos?« – idézte fel az egykori beszélgetést Eötvös Pál, egyetértően idézve a költő válaszát is: a megélt tapasztalatot tekintve biztos.
Az ünnepelt életútjának főbb állomásait a férj, Mihályi Gábor villantotta fel: 1952-ben, diplomájának megszerzése után Földes Anna az Irodalmi Újsághoz került (Örkény Istvánnak a legendás laphoz írt olvasói levelét Kézdy György olvasta fel), majd ’57-ben, „néhány évre” a Nők Lapjához szerződött – ebből a pár évből végül harmincöt lett. Volt a Színházkritikusok Nemzetközi Szövetségének vezetőbizottsági tagja és a magyar tagozat elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia Színház-, Film- és Tánctudományi Bizottságának tagja, kapott Rózsa Ferenc és Aranytoll-díjat. „Két hivatása van és volt mindig is: a kultúra közvetítése és a női emancipáció ügye” – mondta Eötvös a Nők Lapja kulturális rovatvezetőjeként eltöltött évekre utalva.
Szakmai pályája mellett szó esett Földes Anna életútjáról is: Csákányi Eszter olvasta fel az Élet és Irodalomban egy éve megjelent Tanúságtétel a Duna partján című publicisztikát, melyben a szerző arra a soha el nem felejthető napra emlékszik vissza, amikor tizennégy éves korában, 1944 decemberében egy „csoda” folytán megmenekült: társaival már a Duna partjára hurcolták, amikor a nyilasok meggondolták magukat, lövés helyett adtak nekik tíz-tíz pengőt, és odébbálltak.
Földes Anna csaknem húsz éve kezdett el tanítani a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémiáján, amelynek sokáig igazgatója volt, ma pedig szakmai igazgatója. Egykori tanítványa, az azóta már folyamatosan publikáló, egy novelláskötetet is megjelentetett Matkovich Ilona beszélgetett vele Földes Anna fő elvéről: hogy az óráin – mikor a hallgatók felolvassák cikkeiket, a tanár pedig részletesen véleményezi azokat – „mindent szabad, csak megsértődni nem”.
Földes Anna végül elmondta: ha valakinek köszönettel tartozik, az egyrészt a MÚOSZ az Akadémia befogadása miatt, az Akadémia tanárai, akik „különféle divatos iskolák helyett itt gürcölnek”, és a hallgatóknak – akikkel azóta is újra meg újra találkozik, ha kinyit egy-egy újságot, bekapcsolja a rádiót vagy a tévét.
A cikk forrása: muosz.hu
A céh elnöksége és tagsága ezúton is szeretettel köszönti Földes Annát 80. születésnapján.

Sorry, the comment form is closed at this time.