Színházi Kritikusok Céhe

A színikritikusok szakmai szervezetének honlapja

1 előadás – 1 kritikus – 1 sajtójegy

Posted by radaiandrea - 2009. december 8.

MEGHÍVÓ

A Színházi Kritikusok Céhe a Thália Színházzal közösen szakmai egyeztető fórumot kezdeményezett azért, hogy a kritikusok munkavégzését lehetővé tevő szakmai jegy/tiszteletjegy intézményét újragondoljuk.

Az egyeztetés helyszíne és időpontja: Thália Színház Új Stúdió, 2009. december 14, hétfő, délelőtt 11 óra.

Mivel mindannyiunk közös érdeke, hogy a színházakat minél több kritikus minél több alkalommal látogassa, ezért a találkozóra feltétlenül és szeretettel elvárjuk Önt, vagy akadályoztatása esetén képviselőjét.

Üdvözlettel,

a Színházi Kritikusok Céhe

Az egyeztetés kiindulópontjául szolgáló „1 előadás – 1 – kritikus – 1 sajtójegy” című kiáltvány alább olvasható.

Nem kérünk több szakmai jegyet! Sajtójegyet akarunk!

A világ minden táján a kritikusok sajtójeggyel járnak színházba. Ez az intézmény Magyarországon nem létezik. Hozzuk létre!

Ismereteink szerint a szakmai jegy fogalma nem létezik külföldön. Ehelyett van az „invitation” és a „press ticket”, és természetesen a sokféle kedvezményes jegy. A sajtójegy, a pressticket elsősorban megkülönbözteti a kritikus-újságírót a tiszteletjeggyel meghívott vendégektől, a színház protokollvendégeitől, támogatói kör, szponzorok, fenntartók stb., de megkülönbözteti a más típusú (diszkont árú) szakmai jeggyel előadást látogató többi művésztől.

A színház érdeke, hogy előadásait minél több kritikus, újságíró látogassa. A sajtójegy intézményének bevezetésével a színház megállapíthatja azt a keretet (ha egyáltalán limitálni akarja), amit előadásonként a sajtó számára fenntart. Így ez a keret nem keveredik össze a színház más meghívottainak jegyigényeivel, az úgynevezett szakmai jegykerettel.

A sajtójegy mindenütt INGYENES.

A színháznak meg kell értenie, hogy az előadását megnéző kritikus a munkáját végzi, nem pusztán érdeklődésből tekinti meg az előadást. Nem az a kérdés, hogy a kritikus „mögötti” sajtóorgánum eltartja-e őt, kifizeti-e a jegyét, egyáltalán: milyenek a kritikusok egzisztenciális körülményei ma Magyarországon, amikor egyikünk sem él meg a kritikusi munkájából). A sajtójegy ingyenes: ez elvi kérdés.

A nyugat-európai gyakorlat szerint a sajtójegy mellé járó 2. jegy diszkontárú, 50 vagy ennél kevesebb százaléka a jegynek. Ha a kritikus minden este egyedül kell hogy menjen színházba, mert a 2. jegye teljesárú lesz, értelemszerűen kevesebbet fog járni. A színház érdeke tehát az is, hogy a 2. jegyet a kritikusnak olcsóbban adja. (Van olyan budapesti színház, amely éppen ezt a gyakorlatot folytatja.)

Azonban nem lehet megkötés az, hogy a kritikus melyik előadást nézze, a bemutatót vagy mást. Nem csak azért, mert gyakran – főleg hétvégén – egy nap öt premier van Budapesten, hanem mert a kritikus nem csak bemutatót néz. Ez az ő szabadságának a korlátozása, ami negatívan hat vissza a színház látogatására.

Összegzésként tehát: az ingyenes sajtójegy bevezetése MINDANNYIUNK érdeke.

Sajtójegy valamennyi aktív kritikusnak jár, minden előadásra egy alkalommal, függetlenül az időponttól. A sajtójegy mellé járó 2. jegy kedvezménye a színház és az újságíró közös érdeke.

Színházi Kritikusok Céhe

Budapest, 2009. november 27.Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d blogger ezt szereti: